6 juli 2022

Curriculum regeneratieve landbouw en circulaire economie

Q-Point BV heeft onlangs een curriculum ontwikkeld over regeneratieve landbouw en circulaire economie. Dit was onderdeel van het On the Farm and Beyond project in Kenia: ‘Growing Hand In Hand’s capacity for impact through sustainable agriculture’. Het curriculum is ontwikkeld met nauw contact met trainers en boeren in twee districten Busia en Bomet en zal worden gevalideerd met 1.600 Hand in Hand leden (80% vrouwen en 40% jongeren).

Deze opdracht hebben we uitgevoerd in samenwerking met lokale experts ter plaatse, namelijk Noel Templer (agro-ecologie expert) en Frederick Kipchumba (farm manager van Tamalu Regenerative Agriculture Farm) in Kenia.

Het curriculum is bedoeld om boeren te begeleiden via de principes van Circulaire Economie & Regeneratieve Landbouw naar lucratieve boerderij-ontwerpopties die rekening houden met het hele ecologische systeem en met de commerciële kant van kleine ondernemingen. Regeneratieve landbouw stuurt aan op ecosysteemdiversiteit, werkt samen met de natuur om externe inputs te minimaliseren en opent verdergaande biologische marktkansen.

Regeneratieve landbouw bevordert plantendiversiteit, intercropping, agroforestry, holistisch & circulair veemanagement, biologisch bodemvruchtbaarheidsbeheer, waterconserveringspraktijken en gemakkelijke toegang tot zaden en plantmateriaal door boeren en boerengemeenschappen, aangepast aan hun agro-ecologische omstandigheden.

Er is niet één weg naar regeneratieve landbouw, het draait allemaal om het begrijpen van je eigen specifieke land, bodem, klimaat, gewassen en marktsituatie.

Foto 1. Sichekhe, Mary-cover cropping & mulching (2) Foto 2. Ambangusii, Mary Consolata-minimumtillage & agroforestry (2)

Samen met lokale experts heeft Q-Point ook drie stagiaires betrokken van twee verschillende hogescholen in Nederland, Van Hall Larenstein en HAS Hogeschool: Fatima, Lennart en Merel.

Al met al is Regeneratieve Landbouw een mentaliteitsverandering van extractieve naar herstellende praktijken!

Geïnteresseerd in meer informatie? Lees hier hier over het hele project, of neem contact op met Olivia Ansenk.

Geplaatst in
Getagd met