15 mei 2019

ZIMBABWE FRUIT & VEGETABLE STAKEHOLDER NETWORK EVENT 17 MEI 2019

Ontwikkeling van gendervriendelijke en duurzame freshproduceketens in Zimbabwe

Op vrijdag 17 mei organiseert Q-Point een netwerkevenement voor genodigden met als doel relevante belanghebbenden bij elkaar te brengen, hen te informeren over de lopende programma’s voor capaciteitsopbouw in Zimbabwe en de gelegenheid te creëren voor belanghebbenden in de versketen om meningen en ideeën uit te wisselen voor het verder ontwikkelen van deze waardeketens in de Chinhoyi-regio en de rest van Zimbabwe.

Economische tegenslagen en veranderingen

Ondanks het grote potentieel van de tuinbouwsector in Zimbabwe kent het land grote verliezen in de waardeketens voor groenten en fruit. Zimbabwe heeft perioden van economische tegenslagen doorgemaakt en veranderingen doorgemaakt door het landhervormingsprogramma van de afgelopen twee decennia (van 1999 tot heden).

Met langdurige perioden van gebrek aan exportmogelijkheden in Zimbabwe ontbrak het de boeren en onderwijsinstellingen (universiteiten en (technische) hogescholen) aan praktische kennis voor het beheer van waardeketens in de agri-food. 

Herstel landbouwsector

Q-Point draagt ​​actief bij aan de wederopbouw van de landbouwsector in Zimbabwe door twee Nuffic-trainingen op maat uit te voeren die zich richten op de ontwikkeling van de waardeketens voor verse producten. 

Oprichting Centrum voor Postharvestwetenschap en -technologie

Een van de projecten, in samenwerking met Chinhoyi University of Technology (CUT), richt zich op de oprichting van een centrum voor postharvestwetenschap en -technologie aan de CUT. Het project heeft tot doel, door het versterken van de onderwijscapaciteit bij de CUT en het opbouwen van kritische vaardigheden van personeel, hoogstaande kwaliteit en productiviteit te bevorderen.

Trainingsonderwerpen zijn:

  • waardeketenbeheer
  • kwaliteitsmanagement en voedselveiligheid
  • postharvestmanagement
  • waardevermeerdering
  • agro-gebaseerd ondernemerschap

Uitvoering GLOBALG.A.P.

In een ander project biedt Q-Point de Sisonke Ag-Fresh (SAF) farmer group training over waardeketenbeheer, internationaal kwaliteitsmanagement, voedselveiligheidsnormen (GLOBALG.A.P) en certificering.

Door GLOBAL G.A.P.-advies en opleiding aan SAF bouwt Q-Point aan capaciteitsverbetering voor interne audits en inspectie van QMS. Hierdoor kunnen de boeren GLOBAL G.A.P.-certificering verkrijgen en worden deuren geopend voor exportmarkten.

SAF is goed voor ongeveer 2000 ha.

Meer informatie? Mail ons op info@q-point-bv.nl.

Geplaatst in