6 maart 2017

Van Dam: 1,8 miljoen voor innovatieve eiwitproducten met New Food Challenge

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft het startschot gegeven voor de New Food Challenge waarmee (startende) bedrijven worden uitgedaagd om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal € 30.000,00 winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens in aanmerking voor een (vervolg)opdracht van maximaal € 250.000,00 om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te produceren en op de markt te brengen.
Voor de New Food Challenge trekt Van Dam in totaal 1,8 miljoen euro uit via de zogeheten SBIR-regeling. Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde en aantrekkelijke producten in de winkels te krijgen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een hogere consumptie van plantaardige eiwitten is niet alleen gezonder, maar zorgt ook voor een duurzamere voedselproductie.

De inschrijving voor de New Food Challenge sluit op 1 mei 17.00 uur. Daarna worden de inzendingen beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Zij kijken niet alleen naar de technische haalbaarheid van de plannen maar bijvoorbeeld ook naar kansen voor een geslaagde marktintroductie. De beste voorstellen winnen een bedrag van maximaal € 30.000,00. Vervolgens hebben de indieners een half jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Daarna worden de plannen opnieuw beoordeeld door de adviescommissie. Circa vijf initiatieven komen in aanmerking voor een (vervolg)opdracht van maximaal € 250.000,00. Het is de bedoeling dat de nieuwe voedselproducten dan vervolgens na anderhalf jaar op de markt komen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Q-Point: info@q-point-bv.nl.

Geplaatst in