20 augustus 2020

Sectorstudie voedselverwerking Bangladesh

INHOUD VAN DE STUDIE

In deze sectorstudie heeft Q-Point de voedselverwerkende sector van garnalen en groenten en fruit in Bangladesh in kaart gebracht. De belangrijkste betrokkenen, trends, problemen, uitdagingen en (zakelijke) kansen zijn geanalyseerd. De uitkomst bevat relevante zaken voor de Nederlandse agribusiness om de voedselverwerkende sector van Bangladesh door middel van investeringen, kennis en technologie naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast heeft de studie verder inzicht gegeven en de weg vrijgemaakt voor acties van betrokken toezichthoudende, faciliterende en regelgevende instanties en belangrijke ketenpartijen.

GROEIENDE VOEDSELVERWERKINGSSECTOR

De afgelopen vijf jaar is de wereldwijde voedselverwerkende industrie een van de best presterende industrieën. Dat maakt de industrie aantrekkelijk voor investeerders vanuit de hele wereld. Hoewel Bangladesh wereldwijd een relatief kleine speler is, is de voedselverwerkende sector veranderd van enkele kleinschalige familiebedrijven naar een moderne, deels geautomatiseerde sector. Deze sector bestaat uit professionele familiebedrijven, het midden- en kleinbedrijf en multinationals.

VAN HULP NAAR HANDEL

Nederlandse bedrijven zijn soms terughoudend met zaken doen in meerdere sectoren in Bangladesh, waaronder de voedselverwerkende sector. Omdat Nederland de hulp aan Bangladesh geleidelijk aan het afbouwen is, groeit de behoefte de transitie van hulp naar handel te ondersteunen. Betrouwbare informatie voor Nederlandse bedrijven over het Bengaalse marktpotentieel bleef echter grotendeels onbekend.

Bangladesh is een ontwikkelend land wat betekent dat inkomsten zijn gestegen en daarmee, samen met een groeiende populatie, de markt voor verwerkend voedsel stijgt. Naast de groeiende markt, is ook het zakelijke milieu verbeterd.

Bangladesh chilli

ONTWIKKELING NEDERLANDSE BETROKKENHEID – GEÏDENTIFICEERDE KANSEN

Met waardevolle informatie kan voor Nederlandse bedrijven de weg vrijgemaakt worden om actief te kunnen zijn op de Bangladese markten.

Deze sectorstudie beoogde daarom de Nederlandse betrokkenheid bij de voedselverwerkende sector in Bangladesh verder te ontwikkelen.

De vier belangrijkste geïdentificeerde kansen voor samenwerking tussen Nederlandse en Bangladese bedrijven zijn:

  1. Toegang tot up to date technologieën in zowel productie als verwerking van garnalen en groenten en fruit waarbij tegelijkertijd rekening wordt gehouden met klimaatvriendelijke oplossingen.
  2. Het implementeren van agrarische hubs dichter bij de boeren waardoor voedselveiligheids- en kwaliteitsproblemen die veroorzaakt worden tijdens transport worden geminimaliseerd en, samengaand met een ingekorte waardeketen, zorgen voor betere productkwaliteit.
  3. Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden omtrent kwaliteitsmanagement om zo voedselveiligheid en kwaliteit te verbeteren.
  4. Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden in relatie tot waard toevoegende processen en productie en verwerking om zo de problemen van het tekort aan getrainde arbeidskrachten aan te pakken.

OPDRACHTGEVER

RVO

DUUR

2020-2021

PDF-RAPPORT

Report Bangladesh sector study processing industry Q-Point

 

Geplaatst in
Getagd met