20 augustus 2020

Sectorstudie voedselverwerking Bangladesh

INHOUD VAN DE STUDIE

In deze sectorstudie brengt Q-Point de voedselverwerkende sector in Bangladesh in kaart. De belangrijkste betrokkenen en verbanden, trends, problemen, uitdagingen en (zakelijke) kansen komen aan bod. De uitkomst zal voor de Nederlandse agribusiness relevante zaken bevatten om de voedselverwerkende sector van Bangladesh door middel van investeringen, kennis en technologie naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast zal de studie verder inzicht geven en de weg vrijmaken voor acties van betrokken toezichthoudende, faciliterende en regelgevende instanties en belangrijke ketenpartijen.

GROEIENDE VOEDSELVERWERKINGSSECTOR

De afgelopen vijf jaar is de wereldwijde voedselverwerkende industrie een van de best presterende industrieën.  Dat maakt de industrie aantrekkelijk voor investeerders vanuit de hele wereld. Hoewel Bangladesh wereldwijd een relatief kleine speler is, is de voedselverwerkende sector veranderd van enkele kleinschalige familiebedrijven naar een moderne, deels geautomatiseerde sector. Deze sector bestaat uit professionele familiebedrijven, het midden- en kleinbedrijf en multinationals.

VAN HULP NAAR HANDEL

Nederlandse bedrijven zijn soms terughoudend met zaken doen in meerdere sectoren in Bangladesh, waaronder de voedselverwerkende sector. Omdat Nederland de hulp aan Bangladesh geleidelijk aan het afbouwen is, groeit de behoefte de transitie van hulp naar handel te ondersteunen. Betrouwbare informatie voor Nederlandse bedrijven over het Bengaalse marktpotentieel bleef echter grotendeels onbekend.

Bangladesh chilli

ONTWIKKELING NEDERLANDSE BETROKKENHEID

Met waardevolle informatie kan voor Nederlandse bedrijven de weg vrijgemaakt worden om actief te kunnen zijn op de Bangladese markten. Deze sectorstudie beoogt daarom de Nederlandse betrokkenheid bij de voedselverwerkende sector in Bangladesh verder te ontwikkelen:

  • analyse van de voedselverwerkende sector van Bangladesh
  • manieren om de lokale private sector te versterken met Nederlandse kennis en kunde
  • manieren om te investeren in de Bangladese markt

OPDRACHTGEVER

RVO

DUUR

2020

 

Geplaatst in
Getagd met